Niet geschoten is altijd mis
Patrick Zweiphenning
Sommige mensen zien een kans en pakken die gewoon, ook al hebben ze net een studie afgerond in een heel andere richting. Dat overkwam Patrick Zweiphenning op zijn 22e. Nu is hij 35 jaar verder en nog steeds de trotse eigenaar van het Limburgse Strada BV.
DOOR FRED SCHUCH
“Ik had wel eens vakantiewerk gedaan bij het stratenmakersbedrijfje van de oom van mijn vriendin”, vertelt Patrick. “Zowel met de knieën in het zand als op kantoor bij eenvoudige administratieve handelingen, zoals factureren. Maar die oom was al wat ouder en ook arbeidsongeschikt geraakt. Toen ik eenmaal mijn HTS-diploma werktuigbouw had gaf hij aan om ermee te willen stoppen. Ik verkocht mijn auto en nam voor een paar duizend gulden zijn oude Volkswagenbus en wat versleten materieel over. De paar man personeel gingen met mij mee, en zo zijn we begonnen, als klein onderaannemertje voor de grotere aannemers. Niet geschoten is altijd mis, dacht ik toen.”
Wederzijds respect
Patrick kwam als jonge jongen in een harde wereld terecht en werkte zelf keihard mee. Hij had zichzelf een half jaar gegeven. Als het niets zou worden, ging hij gewoon doen waar hij voor geleerd had, maar het ging boven verwachting goed. “Van mijn mannen leerde ik het vak. We toonden wederzijds respect naar elkaar, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In de ogen van die mannen was ik toen natuurlijk maar een jochie.”
Na zo’n 5 jaar maakte Patrick de overstap van een eenmanszaak naar een BV en ging op zoek naar een goede bedrijfsnaam. “Tijdens een vakantie in Italië zag ik vaak het woord ‘strada’ staan, wat ‘weg’ betekent. Dat klonk ook wel lekker, dus die heb ik toen maar gekozen.” Ondertussen groeide het bedrijfje verder door en was het tijdperk van zelf in het zand zitten voor Patrick voorbij. “Ik moest toen het werk binnen halen, de calculaties en de werkvoorbereiding doen. Nu is die vriendin al jarenlang mijn vrouw, hebben we 16 man vast personeel en lenen we in het hoogseizoen zo’n 25 flexibele krachten in. We werken voor alle grote aannemers in het zuiden en doen onderhoudswerk voor verschillende Zuid-Limburgse gemeentes, zoals Maastricht, Brunssum, Landgraaf, Meerssen en Heerlen.”
Ambachtelijk vakwerk in Maastricht
Ondanks dat Strada in de binnenstad van Maastricht nog het echte ambachtelijke keienwerk doet, was het bedrijf in 1996 één van de eerste Limburgse aannemers met een bestratingsmachine. “Dat was nog een jaar of zes voordat dat verplicht werd”, legt Patrick uit. Door de mechanisatie ziet hij trouwens meteen het probleem van de toekomst. “Wij zijn één van de twee bedrijven in de regio waarvan een paar mannen het ambachtelijke keienleggen in waaierverband nog beheersen. We proberen dat de jongere generatie in de praktijk te leren, maar de jeugd wil dat niet meer.” Toch is het machinaal werken blijkbaar ook niet voor iedereen weggelegd, aldus Patrick, dus zoekt hij bij ieder project de mensen die daar het best bij passen.
Handig straatwerkplan
Strada is in 2019 weer opnieuw lid van de OBN geworden, maar waarom waren zij er even tussenuit? “We hadden het idee dat er niet veel meer gebeurde bij de OBN. Maar vorig jaar heeft Johan de Krom ons persoonlijk opgebeld om de vereniging weer een kans te geven, en dat is niet voor niets geweest. We zien dat er weer echt wat gebeurt.” Eén van de nieuwe dingen die Patrick erg waardeert is de vernieuwde website met artikelen over de bedrijven en de tool voor het straatwerkplan. “Wij deden dat zelf op een beetje omslachtige manier. Deze tool maakt het ons veel makkelijker en werkt veel sneller. Nu moeten we het bij bijzondere onderdelen hooguit soms een beetje completeren, maar het grootste gedeelte hebben we dan al met de handige tool gedaan.”
Strada BV
Thermiekstraat 26
6361 HB Nuth Tel: 045 4051568
www.stradabv.nl