Duurzame oplossing voor bestrating
Sinds gemeentes in Nederland het onkruid niet meer met chemicaliën mogen bestrijden is de markt voor duurzame voegvulling enorm aangetrokken. Maar er zijn meer opdrachtgevers die de moderne oplossing tegen onkruid erg waarderen.
DOOR FRED SCHUCH
“Het scheelt enorm veel in onderhoud”, vertelt Paul van Riel, mede-eigenaar van Romfix, de leverancier van duurzame voegvulling met twee vestigingen in Nederland. “En dat zorg niet alleen voor een flinke kostenbesparing, ook borstelmachines die de bestrating schoon moeten houden zorgen niet meer voor overlast of gevaarlijke situaties binnen het openbare gebied.”
Verschillende toepassingen
De wens voor minder onderhoud komt uit alle hoeken, een beweging waar bestratingsbedrijven handig op in kunnen spelen. Het zijn niet alleen gemeentes en overheidsbedrijven zoals Rijkswaterstaat of Gasunie die de oplossing van Romfix voorschrijven, ook bedrijven en particulieren kiezen steeds vaker voor een onkruidwerende voegvulling.
“Voor verschillende toepassingen hebben we verschillende oplossingen”, geeft Paul aan. “Voor een voetpad gebruiken we een totaal andere oplossing dan voor een middengeleider of een rammelstrook langs een rotonde. Om te garanderen dat het geheel langdurig blijft functioneren gaan we verder dan alleen het bewerken van de voegen. We besteden ook aandacht aan de onderbouw en dat is dan weer het begin van een duurzaam stuk bestrating.”
Tegen onkruid en verzakking
Paul vertelt over zijn ervaring bij Gasunie: “Overal in het land liggen putten in de grond met afsluiters van gasleidingen. Die liggen soms in drassige weilanden op veenachtige grond. De tolerantie voor verzakken lag daar op 30 centimeter. Wij gebruiken daar een gepatenteerd systeem voor niet-draagkrachtige bodem, waar we vijf jaar systeemgarantie op bieden. Na verschillende metingen in de afgelopen jaren is de verzakking door ons teruggebracht naar 1mm in 3 jaar tijd.”
Paul laat zien hoe dat systeem opgebouwd wordt. Op de veenachtige bodem wordt een vliesdoek en de Romfix stabilisatiemat gelegd. Daarop komt de Romfix cellenstructuur die gevuld wordt met een lichtgewicht vulmateriaal. Dan wordt er waterdoorlatende drainagemortel verwerkt waar de bestrating op aangebracht wordt. De voegmortel maakt het geheel af, waarna er een stabiel en onderhoudsarm stuk straatwerk is gerealiseerd met slechts een beperkte meerprijs ten opzichte van traditioneel straatwerk.
Renovatie van bestaande bestrating
Een ander veel voorkomende toepassing ter voorkoming van onkruid is het opnieuw vullen van de voegen, terwijl de bestrating gewoon blijft liggen. “Dat doen we veel in binnensteden”, vertelt Paul. “We spuiten eerst de voegen schoon en vullen deze dan weer met onze voegvulling. Dit zorgt voor een nette uitstraling zonder onkruid en zwerfvuil tussen de voegen.”
Duurzaamheid
De systemen van Romfix worden duurzaam genoemd, maar hoe zit dat precies? “Als we kijken naar onkruidbestrijding, dan wordt dat vooral met chemische middelen gedaan”, legt Paul uit. “Als onkruid geen kans meer krijgt om zich tussen de voegen te nestelen, dan hoeft het ook niet bestreden te worden. Maar dat is nog niet alles. De voegvulling, maar ook de drainagemortel die onder de bestrating komt, is zeer water doorlatend en zelfs water bufferend. Hierdoor stroomt regenwater niet direct het riool in, maar wordt het langzaam aan de grond afgegeven. Dit komt de omgeving ten goede. Dat willen we de andere OBN-leden graag laten zien, zodat zij ook aan kunnen tonen dat ze met hun klanten meedenken door het bieden van een duurzame oplossing.”
Romfix Nederland
Nijverheidsweg 6
7671 DA Vriezenveen
tel: 088 – 888 41 11
Romfix Zuid
Marathon 55
4873 DX Etten-Leur
tel: 088 – 888 41 76